Hengeloër gaat café en zaal samen met Richard en Marco Jansen runnen

Door Luuk Stam

HENGELO – Café-zaal De Jongens in Hengelo heeft vanaf nu niet twee, maar drie eigenaren. Vader Richard en zoon Marco Jansen krijgen versterking in de persoon van Raymond Jolij (48) uit Hengelo. Jolij was als barman met name in de weekenden al een vertrouwd gezicht in het vorig jaar geopende café en de bijbehorende zaal, maar krijgt hier nu ook een deel van de touwtjes in handen.

Jolij werkte 23 jaar lang voor een horecagroothandel en is zodoende bepaald geen onbekende in het vak. Daarnaast kreeg hij het horecagebeuren min of meer met de paplepel ingegoten. Zijn opa en oma runden tussen 1936 en 1969 café Jolij in de Spalstraat. Zijn vader was één van de barmannen in de voormalige Hengelose discotheek Concordia.

Dat hij nu kan zeggen dat hij zijn eigen horecazaak bestiert, maakt Jolij stiekem dan ook best een beetje trots. “Ik kreeg al een appje van mijn zus”, vertelt hij. “Dat er na al die jaren eindelijk weer een Jolij met een horecazaak staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat is natuurlijk ook wel heel mooi. Het is ook nog eens precies vijftig jaar geleden dat mijn opa en oma in de Spalstraat zijn gestopt.”

De 48-jarige Hengeloër was al één van de tien vrienden die vorig jaar het pand van het voormalige café Marktzicht aan de Bleekstraat kochten van de familie Wolbrink om op deze voor Hengelo zo karakteristieke plek een café te behouden. De vrienden verhuurden het pand vervolgens aan uitbaters Richard en Marco Jansen.

Dat Jolij hier achter de bar kwam te staan, was geen verrassing. Al na zijn militaire dienst begon hij als kelner op verschillende feesten en partijen in de regio. Het was zijn schoonvader die hem op zijn talent wees. “Hij liet me oefenen met een dienblad vol blikken met spijkers”, vertelt de kersverse mede-eigenaar van café-zaal De Jongens. “Dan pakte hij er telkens eentje af en moest ik zien dat ik dat dienblad goed recht wist te houden. Dat ging me heel goed af.”

Dat het werk veelal in de late uurtjes plaatsvindt, is voor Jolij geen probleem. Hij geniet er met volle teugen van. “Het contact met de mensen, dat je ze een mooie avond kunt geven, gezellig een praatje kunt maken, een lekker drankje kunt serveren en dat ze met een goed gevoel weer naar huis gaan, dat vind ik super”, laat hij weten.

Het feit dat het café ook flink wat zitgelegenheid biedt, trekt een breed publiek. De jeugd weet het hier al sinds de dag van de opening te vinden, maar ook 50-plussers komen graag een drankje drinken. “De mensen die hier komen, zijn echt van alle leeftijden”, vertelt Jolij. “Eerder moesten ze voor zoiets naar Doetinchem. Dan moest er altijd iemand rijden. Nu komen ze hier, allemaal lekker op de fiets. Prachtig toch?”

De nieuwbakken kroegbaas geeft graag zijn eigen draai aan het geheel. Zo riep hij al een Formule 1-poule in het leven, zorgt hij ervoor dat alle races live in het café te zien zijn en maakte hij een nieuwe bier- en hapjeskaart. “Ik heb jaren in loondienst gewerkt en dan denk je geregeld; als ik zelf een zaak had, dan zou ik dit zo en zo doen. Nu heb ik zelf inbreng. Dat is zó leuk. Vroeger deed ik dit naast mijn werk, nu is het mijn werk. Ik heb echt van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.”